Dél-Koreai sorozatok, filmek, színészek, történelem, konyha, KPOP

Ide írhatod maximum 250 karakter hosszúságban a honlap leírását ill. szlogenjét. A leírás fontos a weboldal látogatottá tételében, ezért érdemes jól megszövegezni.

A koreai konyha, bár összetett, nem elsősorban a kifinomult komplexitás jellemzi, inkább az erős, karakteres ízek. A többi ázsiai konyhához hasonlóan, azonban itt is az öt íz: a sós, édes, savanyú, keserű és csípős egyensúlyára törekednek. Az étkezés két központi eleme a rizs és a kimchi, a koreai nemzeti eledel. A rizs hófehér, és só és fűszerek nélkül főzik – az egyenek ízesítik meg. A kimchi csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, leggyakrabban kínai kel, de uborkából és daikon retekből is készítik. A szöuli kimchi múzeum 187 féle kimchit tart számon. Kimchi mindenhez jár, kíséri a levest, a rizst, a húsokat, halakat

.Az európai étkezési szokásokkal ellentétben a koreaiak számos fogást fogyasztanak egyszerre, gyakorlatilag minden azonos időben kerül ki. Ez egy hétköznapi vacsora esetén minimum három-hét, egy koreai vasárnap (vagy ünnep) esetén minimum tíz. A jellegzetes ízeket a szójaszósz, a fermentált szójabab paszta, a chili, a gyömbér és a fokhagyma adja. Összességében pedig az mindenképpen elmondható róla, hogy jó buli, mint minden olyan konyha, ahol sokan esznek sokfélét, egyszerre. Bár inkább az elmúlt években vált népszerűvé, és New York-ban talán elterjedtebb, mint a saját hazájában, jellegzetes műfaj a koreai BBQ, amely fogalom. A különböző pácolt húsokat és zöldségeket ilyenkor az asztalnál készítik, mellé pedig a kötelező salátafélék, mártogatósok és savanyúságok járnak.

Kimchi

 

Koreai palacsinta rákkal és újhagymával

Hozzávalók 6 fő részére (előételként)

2 gerezd fokhagyma
175 ml víz
2 nagy tojás
1 ek. szezámolaj
75 g liszt
1 csomag újhagyma
½ piros Kaliforniai paprika
225 g kis vagy közepes garnéla rák
¾ ek. só
Olaj
Édes chili szósz

A fokhagymagerezdeket reszeljük le, adjuk hozzá a sót, a vizet, szezámolajat, és a tojásokat. Keverjük alaposan össze, majd szórjuk bele a lisztet, és keverjük csomómentesre. Híg palacsintatésztát kapunk.
Az újhagymát és a kaliforniai paprikát gyufaszál méretűre vágjuk fel, és a rákkal együtt keverjük bele a tésztába. (Kaliforniai paprikám nem volt itthon, így én ezt kihagytam.)

Egy serpenyőbe forrósítsunk meg egy kis olajat (kb. 1 ek), és egy evőkanál segítségével két-két kanálnyit kanalazzunk a tésztából a serpenyőbe. Süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg a mini palacsintákat (2 ek. egy palacsinta).
Konyhai törlőkendőre szedjük ki, és forrón tálaljuk édes chili szósszal (sweet chili sauce – megvásárolható kínai élelmiszerboltokban vagy online pl. az Ázsia Bt áruházából, ára 350g/550Ft, sokáig eltartható).

koreai szójacsíra-saláta / korean soybean sprout salad / 콩나물무침

szójababcsírát megmostam és 1 bögre vízben 15-20 percig főztem. eközben 3 apróra vágott fokhagymából, 1 ek sötét szójaszószból, 1 ek szezám olajból, 1 tk ból és 2 tkchiliporból öntetet készítettem. a kihűlt szójababcsírát óvatosan összekevertem az öntettel. pirított szezámmaggal megszórva tálaltam.

a végeredmény pedig egy finom mellékfogás lett a vasárnapi ebédünkhöz:

Néhány koreai fűszer

Buchu -hagymaféle:

Koreában és kínában is használják. A koreai laposabb és erősebb az íze

Deonjang - Szójapaszta:

Készítés során kémiai folyamat zajlik le, melyet egy halszag féleséggel érnek el. Nagy kerámia edényekbe rakják, fermentálódik. Jó baktériumok járják át.Vitamin gazdag.

Cho-Ganjang -Ecetes szójaszósz

Szójaszósz és ecet keveréke. Halételekhez, serpenyőben sült zöldségekhez és húsos pogácsákhoz szolgálják fel.

Yangnyeom ganjang - fűszeres szójaszósz

Ez a szósz zöld hagyma, fokhagyma, szezámmag, szezámolaj, fekete bors, paprika hozzáadásával készült.

 

KOREAI FÁNKOK


KOREAI FÁNKOK

40 deka liszt, 1/2 csomag sütöpor, 3 deci víz, 1 csipet só, olaj a sütéshez, méz és szezámmag a tálaláshoz

A lisztet a sütöporral és a sóval összekeverni, hozzáönteni a vizet és alaposan összegyúrni. Elég ragacsos massza lesz.

Egy serpenyöben olajat forrósítani és két evökanállal amiket elötte bevizeztél, kis kupacokat tenni az olajba amiket kicsit szétlapítasz előtte. Közepes lángon, mindkét oldalukon pirosra sütni.

A sütöportól kicsit megdagadnak.

Konyhai itatóssal leitatni öket, majd egy kanállal az egyik oldalukat benyomni, hogy egy mélyedés keletkezzen. Mézzel meglocsolni és piritott szezámmaggal megszórva tálalni.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 66
Heti: 56
Havi: 1 479
Össz.: 615 960

Látogatottság növelés
Oldal: Koreai konyha
Dél-Koreai sorozatok, filmek, színészek, történelem, konyha, KPOP - © 2008 - 2024 - southkoreadorama.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »